Psaly jste mi, že byste ocenily více článků s recepty, no tak paráda, to mě těší, protože články o jídle mě hrozně moc baví:) Je trošku náročnější je vytvořit, protože fotit během vaření, pak to zpracovat, no docela mazec, ale zábava!:)
Jak vidíte, dneska to bude recept na květákové rizoto, už jste někdy zkoušeli? Pokud ne, můžete se inspirovat tím, jak ho dělám já. Zařadila jsem recept do kategorie Billa recepty , což jsou články psané pro vás/pro Billu, takže zde budete mít i spoustu tipů na dobroty z tohoto obchodu. Pokud by se vám ale hodil recept na úplně jiné jídlo, stačí kliknout na odkaz výše a vyjede vám slané, sladké, maso, zelenina a dokonce i tipy na kosmetiku.
Co potřebujeme na 4 porce:
1/2 květáku cibule, pórek, houby (sušené/mražené/čerstvé) Billa premium extra virgin olivový olej nastrouhaný parmigiano reggiano Billa mozzarelu – levná a chutná smetanu na vaření koriandr
Květák můžete udělat více způsoby. Lze ho zabalit do alobalu, upéct v troubě a poté okrájet nožem ty okraje. Rychlejší způsob je, růžičky květáku přímo odkrájet od stonku a hodit jednoduše do mixéru. Opravdu stačí „rýži“ dělat z poloviny květáku, z celého byste toho měli i pro sousedy.
Květákové rizoto dělám vždy se sušenými houbami. Nemusíte tak přidávat žádný zeleninový vývar, stačí sušené houby přelít vroucí vodou, než je přihodíte ke květáku a ony pustí spoustu šťávy a chuti.
TIP: sušené houby najdete v Bille v regálu, který většinou stojí v prostoru a je plný produktů od domácích výrobců.
Samozřejmě nesmí chybět cibulka nadrobno, která dodá také spoustu chuti. Já ráda používám tu červenou a přidávám i pórek, nejen pro chuť, ale i proto, že ta zelená barva v jídle pak vypadá moc hezky. Jojo, jíme očima:)
Na špetku olivového oleje nejprve hodíme cibulku s pórkem, poté přidáme květákovou rýži a opražíme. Následuje česnek, toho dejte podle své chuti. Výhoda tohoto jídla je, že nemusíte na nic čekat, jednotlivé suroviny přidáváte jednu po druhé za sebou a jakmile jsou tam všechny, květák má konzistence tak akorát a můžete plotnu vypnout.
Jakmile tedy proženete květák po pánvičce, přidáte sušené houby i s vodou. Opět proženete a můžete jako já přidat pár cherry rajčat. Opět všechny suroviny nechte vteřinku protancovat a můžete přidat smetanu.
Ochucuji ještě tímto nastrouhaným parmezánem, který je nastrouhaný fakt ultra jemně. Vyhovuje mi ale i proto, že je obal na plastový zip a vydrží dlouho v ledničce.
A je to! Jak jsem psala, je to rychlý recept, protože fakt dáváte jednu ingredience za druhou, takže je to časově velmi nenáročné. Ten květák se tímto způsobem udělá a změkne tak akorát, aby napodobil konzistenci rýže. No a toho parmezánu? Čím více, tím lépe:))
Dobrou chuť!:)
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)