Tento recept jsem měla v pc uložený opravdu dlouho, snad půl roku, než jsem se k němu konečně dostala. Vůni skořice mám hrozně ráda, a tak i recepty se skořicí mě lákají a tento, ten fakt stojí za to! Doporučuji vyzkoušet!:)
Recept je velice jednoduchý a zvládne ho naprosto každý, vůbec se nemusíte bát, i když nemáte moc zkušeností. Při tomto receptu jsem zjistila, jak strašně moc mi chybí robot na míchání těsta, budu to asi muset napravit. Ač mě moc baví (většinou), vše kolem vaření a hlavně teda pečení, dělat ručně, v tomto případě bych opravdu brala nějakého robota pomocníka!:)
Na těsto potřebujete:
- 25g droždí (sušené nebo čerstvé)
- 3/4 hrnku polotučného mléka
- 1/4 hrnku cukru krystal
- 1/4 hrnku vlažné vody
- 1/4 lžičky vanilkového aroma
- 1 vejce
- lžička soli
- 1/4 hrnku másla
- 4 hrnky hladké mouky
Na náplň potřebujete:
- 1/3 měkkého másla
- hrnek cukru (já dala polovinu a stačilo, pokud máte rádi sladké, dejte celý)
- 1,5 lžíce mleté skořice (já dala i skořicový cukr)
Na polevu potřebujete:
- 1/4 hrnku smetanového sýru
- 1 lžíce měkkého másla
- 1/4 moučkového cukru
- polovina lžičky vanilkového aroma
- 3-4 lžíce vlažného mléka
Co se týká polevy, musí být tekutá, prostě konzistence tak akorát, aby se Vám s ní lehce šneci polévali…
Jako první si uděláme kvásek, poté ze všech suroviny, spolu s kváskem, vypracujeme těsto. (Pokud použijete sušené droždí, klidně vše smíchejte dohromady hned, těsto hezky vykyne). Jak jsem psala, pokud máte robota, který Vám těsto krásně zpracuje, máte vyhráno. Pokud ne, máknete si jako já a stejně to nebude ono, ale to vůbec ničemu nevadí! Jakmile máte suroviny zpracované, těsto jako vždy zakryjeme v misce a necháme na hodinku na teplém místě odležet. Těsto krásně nakyne, poté ho rozválíme zhruba na 2-3 mm…
Jakmile máme těsto rozválené, přijde na řadu náplň, natřete na těsto máslo, přidejte cukr, skořici… Náplň si můžete přizpůsobit, můžete udělat například čokoládovou náplň, makovou, atd…
Já neměla po ruce již nastrouhanou skořici, takže jsem se opravdu pobavila, než jsem z tohoto kousku nastrouhala potřebné množství….:))
Jakmile natřeme náplň, těsto srolujeme, rolujte opatrně a hezky pevně.. Pak šneky nakrájíme. Šneci by měli mít zhruba 1 cm, v troubě pak ještě o 1 cm nakynou a to je přesně ta správná velikost.. U tohoto receptu je velice důležité, aby se šneci pekli těstě vedle sebe, aby se dotýkali, nevytahujte tedy plech, ale pekáč, do kterého šneky vyskládejte hezky vedle sebe. Do jednoho pekáče se Vám vejde 12 šneků, vždy 3 vedle sebe.. Ještě, než jsem šneky vložila do pekáče, vystlala jsem ho pečícím papírem.. Než vložíme šneky do trouby, necháme je na pekáči zhruba 30 minut odležet, ještě hezky nakynou..
Šneky potřeme hezky máslem a šup s nimi do trouby… Pečeme zhruba 20-30 minut…
Zatím, co se šneci hezky pečou, si můžete udělat polevu. Máslo musí být hodně změklé, přidáme ostatní suroviny a….
.. vše vyšleháme, dokud nebudeme mít polevu hustou, tak akorát. Poleva nesmí být moc hustá, ale ani moc tekutá. Mléka tedy dejte raději méně, v případě, že bude směs hodně hustá, můžete ji poté mlékem hezky naředit..
Proč jsou šneci takhle namačkaní vedle sebe? Díky tomu, že jsou takhle těsně u sebe, bude těsto po okrajích hezky křehké, vláčené, nebude opečené.. Tito šneci jsou opravdu extra křehcí, výborní!:)
Takhle by šneci měli vypadat po vytažení z trouby. Někteří vypadají lépe, někteří hůře a tak to má být:-D
Nečekejte, až Vám šneci vychladnou, nechte je pár minut oddechnout a ihned zalijte vytvořenou polevou, která se na horkých šnecích krásně rozplyne…
Ta vůně skořice a vanilkové polevy…
A tohle je výsledek, šneka vždy lehce oddělte od ostatních nožem, podeberte a s úsměvem toho krasavce servírujte!:)
Doufám, že se Vám recept bude líbit. U těchto příspěvků, kdy se Vám snažím dát tip na recept a fotím i postup, celkem lituji, že netočím videa. Ono při tom válení těsta, míchání suroviny, je celkem sranda šaškovat s foťákem…:)) Pak podle fotek popisovat postup, také není zrovna lehké, já bych k tomu mohla říct x krát více informací, ale to prostě do článku nenacpu, tak snad i v té zkrácené formě, je to ok.. Určitě mi dejte vědět!:)
Užijte si pečení a dobrou chuť!:)
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)