A je to tady! Recept na pizzu nebo spíše těsto, které jsem vám už ukazovala na instagramu a co jsem tak četla vzkazy, byli jste z něj nadšeni! To jsem ráda:) A jelikož i mně pasuje, rozhodla jsem se dát vám komplet recept i sem na blog a navíc vám tady prozradím můj TIP/TRIK, díky kterému vaše domácí pizza bude křupat, jako ta z pece z restaurace:)
Co budeme na jednu velkou pizzu potřebovat?
15g droždí čtvrt lžičky cukru půl lžičky soli 250g polohrubé mouky 150 ml vlažné vody 3 lžíce olivového oleje
Kromě toho samozřejmě potřebujeme něčím pizzu ozdobit. Já jsem vše nakupovala v Bille, kde mám právě i oblíbenou, levnou a výbornou mozzarellu, ta u nás na pizze nesmí chybět. Dávám dvě:)
Těsto na pizzu znáte a ochucení je na vás. Já vám ale dneska dávám tip i na to, jak pizzu zdobíme u nás doma, takže… Po kečupu nesahám, nijak mi nevadí, ale na pizzu mi přijde příliš sladký. Používám jako základ čistě naporcovaná rajčátka. V Bille mají buď variantu, kdy jsou v plechovce celé kusy krásných rajčat nebo pak tuhle s drobnými již nakrájenými kousky. Perfektní! Čistá chuť rajčat, není to přesolené, přeslazené, ideální na pizzu. A navíc stojí jen 14 korun, pohoda.
Nevím jak vy, ale u nás jede pizza s anglickou. Osobně si myslím, že anglická celkově vše perfektně dochutí. V Bille mají jednu ve žlutém obalu, vyloženě jejich značka a pak tuhle Billa Clever . Osobně doporučuji spíše tuto na pizzu, ta ve žlutém obalu je silnější, vhodnější spíše na vaření. Tato Clever je krásně tenká, na pizzu perfekto.
Olivový olej budete potřebovat nejen do těsta, ale i na potření okraje. Já nekupuju už jiné, jak ty z Billy. Výborná chuť a fajn cena, není co řešit. Mají více variant, které střídám, tentokrát jsem koupila tento z řady Naše BIO.
Já vím, že při vaření jsou nějaká pravidla, tekuté suroviny, pak máte přidat sypké atd.. Ale víte co? Já to neřeším a stejně to funguje:) Všechny suroviny na těsto tedy dejte do misky, nejprve to proženu lžící a poté hezky zpracuju rukama. Samozřejmě můžete sáhnout i po robotu.
Hrozně mě mrzí, že jsem si pomazala pár fotek z focení, kde byla navíc i fotka PO vykynutí, škoda škoda. Každopádně, nakyne vám to, krásně a vcelku rychle!:)
Olivový olej, jak jsem zmínila výše, používám nejen do těsta, ale i na potření okraje těsta. A to bych nebyla já, abych si to nevytunila, takže, lžíce oleje, česnek, bylinky a natíráte!:))
Klidně můžete jen olej s česnekem, jak je libo.
Při válení těsta nezapomeňte po okraji a celém obvodu to trošku umačkat prsty, aby vnitřek pizzy byl nižší jak právě okraj. Abyste neměli těsto jednu velkou placku, chápete.
Když nepočítám okraj, ten musí být vyšší, tak výška těsta stačí tak dva, tři milimetry, ono vám to v té troubě docela poskočí. Takže pokud nemáte rádi tlusté těsto, jako já, tak si ji opravdu udělejte hezky tenkou, v troubě nakyne tak o polovinu.
Peču většinou na 180 stupňů cca 20 minut. Je to rychlovka, takže určitě nikam moc neodcházejte a raději to kontrolujte.
MŮJ TIP/TRIK: jak na pizzu křupavou jako z pece? Spolu s troubou si rozehřejte i plech. Díky tomu, že bude plech rozpálený, bude těsto krásně křupavé, jako z profi restaurace!:)
Strašně dobré je přihodit na pizzu i pár koleček klobásky, to je něco. A fajnšmejkři mohou zkusit ke konci pečení na pizzu rozplcnout vajíčko, také moc dobré:)
A jakou pizzu si dneska upečete vy? Těsto máte jisté, že se povede. Takže jen promyslet, co si na pizzu dáte a už si můžete začít představovat, jak dojdete domů, pěkně pohoda po práci, nohy nahoře a křupavá pizza v ruce, hmm…:))
Dobrou chuť
Další články ve spolupráci s Billou najdete pod štítkem Billa recepty a tipy .