Dneska mám pro vás tip, pokud si chcete na Štědrý den dopřát klasické dobroty trochu jinak. Já bych se určitě o kapra neochudila a i bramborový salát mám hrozně ráda. Každopádně té klasiky už bylo dost a dost, tak proč nezkusit menší změnu?!:) Mám pro vás dva jednoduché recepty nebo spíše způsoby, jak naložit kapra a jak na lehčí, bramborový salát..
Na salát potřebujete (množství si upravte dle sebe):
10 menších brambor
jarní cibulka včetně natě
kopr
salátová okurka, stačí půlka
majonéza/jogurt
sůl pepř
zálivka na salát
1 lžička hořčice
5 lžiček olivový olej
2 lžičky vinného octu
půlka citrónu

Na kapra potřebujete:
kapra:-D
worchester
dijonskou hořčici
máslo
med
Naše Bio vlašské ořechy
Já měla krásně očištěného kapra, i tak ho ale vždy naložím do mléka a samozřejmě nesmí chybět citrónek. Nechám odležet a vrhám se na bramborový salát…

Začnu zálivkou, která je oproti klasice velmi nevšední, ale uvidíte, jaká to bude dobrota. Smícháte si jednoduše všechny výše vypsané ingredience. Tedy, několik lžic Billa Premium olivového oleje, vinný ocet a hořčici já dala tady tu semínkovou, ale můžete klidně i dijónskou. Do toho vymačkejte přiměřeně citrón a pak už jen špetku soli a pepře.


Dále do salátu přidáme jarní cibulku a křupavou okurku nastrouhanou na jemné plátky. Aby to byly spíše menší plátky, vždy si tu okurku rozříznu na půlky. No a kopr, ten tomu dodá hezky jemnost a tak nějak ten salát ještě více odlehčí.

Jak vidíte, já si brambory nakrájela na plátky a pak ještě na půlky. Jako první tedy do nich přidejte tu zálivku a pěkně to celé promíchejte, ať se brambory hezky obalí. Přidejte zeleninu a pár lžic majonézy nebo jogurtu, záleží na vás. Ať chceme nebo ne, majonéza prostě dodá o to lepší chuť a pokud chcete použít tu zdravější, jednoduše si udělejte doma z vlastních, čerstvých vajec. Opět vše důkladně promíchejte a dejte na pár hodin do lednice.

Kapra vytáhnu z mléka, ještě pokapu citrónem a důkladně potřu. Med vynechte, ten přidáte až na pánev. Nedávám ho hned, protože by se mohl přípéct dříve, než by byla ryba hotová a to nechci. Teprve až už je kapr lehce opečený, přidejte lžičku medu a přihoďte vlašské oříšky.

Ořechy se na pánvi v tom medu a výpeku pěkně opraží, obalí a chutnají výborně!

A můžeme servírovat:)

Tato varianta vánoční večeře je super v tom, že oproti klasice se nebudete cítit přecpaní a nebude vás bolet bříško, no známe to..:-D Další články ve spolupráci s Billou najdete pod štítkem Billa recepty a tipy.

Dobrou chuť!:)
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)