Tak, tento týden začneme pěkně receptem, jak jinak, než už na vánoční cukroví:)) Pokud ale potřebujte spíše tip na to, co uvařit večer na večeři nebo zítra na oběd, mrkněte na moje starší Billa recepty, zde. Dnes bych vám chtěla dát tedy tip na velmi jednoduché, vanilkové rohlíčky, které si maličko tuním po svém, jdeme na to…
Potřebujete:
300 g Naše Bio pšeničné mouky viz foto – oproti klasické hladké mouce tato obsahuje spoustu minerálních látek typu magnezium, zinek, železo + vlákninu..
150 g másla
100 g moučkového cukru
1 vajíčko
+- 100 g Naše Bio vlašských ořechů
lžíce sádla
Na obalení:
moučkový cukr
vanilkový cukr
Ještě k té mouce, jak jsem vypsala výše, obsahuje minerální látky a oproti hladké mouce je navíc šetrnější na trávení. Samozřejmě cena je o něco vyšší, hlavně skrze výrobu, která je náročnější právě proto, aby byly zachovány ty prospěšné látky. A vliv má samozřejmě i označení NAŠE BIO = výroba v ekologicky kontrolovaném zemědělství = žádné pesticidy, umělá hnojiva/barviva, konzervační látky či další ochucovadla.. To jsem dneska chytrá, co?! Jsem študovala:-D A no stress, vůbec nijak nemění chuť rohlíčků, pohodička.
Ze stejné BIO řady jsou i vlašské ořechy, které v Bille stojí myslím okolo 60 Kč a jsou tam takhle krásně velké kusy, žádné drobečky. Nemám nafocený obal, páč je mám vysypané v dózičce.
TIP: samozřejmě sádlo můžete vynechat, ale já ho dávám, rohlíčky jsou pak zase o to více křehké:)
Začnu vždy tím, že si rozemelu ořechy s cukrem. Pokud jdete dělat vanilkové rohlíčky poprvé, tak u těch ořechů dejte pozor na to, aby byly opravdu řádně rozemleté, tady se na nějaké kusy nehraje. Hrubě namleté ořechy dělají maličko neplechu jak při tom zpracování a tvoření, tak pak i po dopečení -mohly by se vám lámat. Takže opravdu řádně rozemlet až téměř do „mouky“.
Ty mini kousičky tam i tak nějaké zůstanou, takže dobrota..
Aaaaa, pan Perníček:-D Jen vás chtěl pozdravit:-D, všechny suroviny jsem samozřejmě hezky pěkně zpracovala rukama, tak je to nejlepší:) Pro začátečníky: pokud se vám bude zdát konzistence příliš sypká, nestresujte předem, vše se pomalu, ale jistě krásně spojí a těsto bude naprosto ideální na tvarování rohlíčků. To píšu, ať zbytečně brzy nepřidáte nějakou tekutou ingredience a pak nemusíte xy krát vyrovnávat poměr surovin, opravdu to není třeba:)
Těsto se má dávat na několik hodin do lednice, no já dávám na hodinku a stačí, ale většinou spěchám no, pokud můžete, nechejte ho fakt uležet raději déle…
V troubě pak pečte na cca 180 stupňů +- 10 minut. Po vytažení nechte jen pár minutek odležet a ještě horké obalte v cukru. Já jsem dělala vanilkové a kakaovo-skořicové rohlíčky, což po obalení nejde moc poznat. Do kakaových jednoduše přidáte lžičku kakaa a špetku skořice, osobně je mám radši, jak ty vanilkové.
Pokud se vám líbí ten tác nebo talířek, tak ten jsem kupovala také v Bille, stál myslím kolem 50 Kč.
Dobrou chuť!:)
Další články ve spolupráci s Billou najdete pod štítkem Billa recepty a tipy.
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)