Dnes snad potěším Vás, kteří přemýšlíte nad tím, co dobrého o víkendu uvařit, připravit, případně Vám třeba napovím, na co vlastně máte chuť..:) Dnešní článek bude obsahovat spíše rychlovky, celkově poslední dobou nemám moc čas na velké vyvařování, samozřejmě vařím každý den, ale často jsou to fakt rychlá jídla. Bohužel ne vždy je čas jídlo nafotit, ale něco málo jsem za posledních pár týdnů nasbírala..
Včera jsem měla trochu více času a tak jsem se pustila do úžasné polévky, na kterou jsem narazila asi před 5 dny, tedy na fotku polévky. Na první pohled mě uchvátila, ta barevnost, ingredience, polévky mám hrozně ráda. Okamžitě jsem si zjistila, o jakou polévku se jedná a prohlédla snad 30 videí na youtube. Dívala jsem se hlavně na vietnamské kuchaře a kuchařky, inspirovala jsem se nakonec tímto videem na youtube. Doufám, že pokud můj blog čte nějaký odborník na vietnamské jídla, že se moc nevyděsí. Polévku jsem si totiž upravila dle svého, já to tak prostě dělám vždy.. Hlavním důvodem však není to, že některé ingredience jsem prostě ve svém okolí nemohla koupit, jde spíše o to, že by mi polévka asi moc nesedla.. Přeci jen ta chuť, originální chuť je na mě a na ostatních strávníky, které jsem polévkou krmila:-D až moc výrazná, výjimečná.. A chápete, že jsem nechtěla strávit 5 hodin nad vařením této polévky, aby ji pak nikdo nejedl. Takže tato vietnamská polévka sice nese název Phở bò, ale já přiznávám, že je to spíše taková „Phở bò podle mě“..:) Něco o původu polévky a jejích variantách naleznete na wikipedii.
Ale nebojte se, vy, co máte rádi klasiku a neradi zkoušíte něco nového, i pro Vás mám pár tipů, co si třeba dnes, zítra, pozítří, dát na chuť!:)
Začnu tímto hamburgerem, opět, podle mě:-D No ne každý má rád takové ty klasické bulky, že.. No a někdo je prostě nesežene, jako já, tak si musí poradit jinak:-D Koupila jsem lněný chleba, kupuji ho v albertu, je naprosto, naprosto vynikající! Světlý, křupavý, voňavý, prostě lahůdka! Prvně jsem si vytvořila dresing z trochy majonézy, bílého jogurtu, česneku, soli.. Nachystala jsem si také trochu zeleniny, protože zelenina to vždy tak jakoby osvěží, zvláční.. Poté jsem si opražila spouuuustu cibule, žampionů a nakonec kousky kuřecího masa, použila jsem kuřecí steak. Vše jsem naskládala na sebe a než mi to stihlo popadat, zakryla jsem vše druhým krajícem křupavého chleba.. Není to nic extra, ale je to extra mňamka!:)
Tortilly asi děláme někdy všichni.. Nevím jak vy, ale tortilly nacpané avokádem jsem nikdy dříve nedělala, no tak jsem to chtěla samozřejmě zkusit, že:) Nakoupila jsem vše potřebné, avokádo, rajčata, okurky, tortilly, bílý jogurt, česnek.. Vše jsem si nachytala a…
..vzniklo z toho tohle a bylo to výborné!:) Pokud máte momentálně plné zuby masa, vyzkoušejte!:) Vytvořila jsem si něco jako tzatziki a pak jen plnila zeleninou.
No a jak jsem psala, když není čas, tak je prostě potřeba improvizovat. Takže, opět v hlavní roli lněný chleba, pěkné křupavoučký, čerstvý a na něm spousta žampionů, avokáda a rajčat… Ten chleba já musím chválit až do nebes, protože je fakt luxusní!:)
Tohle bylo moje první, rychlo-seznámení s rýžovými nudlemi.. Od té doby jsem už spotřebovala 4 balení, vynikající!:) Polévka byla rychlovka, pouze zeleninový vývar, opět žampiony, hodně mrkve, trocha pórku..
Krkovička je kousek masa, který se u nás dělá asi nejčastěji. Momentálně jsme si oblíbili opět rychlovku, krkovičku kupuji přímo u výrobce, takže je krásně měkká už po pár minutkách na pánvi. Je šťavnatá, voňavá, vždy použiji pouze trochu pepře a soli. K tomu jako příloha fazolové lusky a rajčata opražená na másle.
Na co máte asi chuť.. Co třeba na vajíčkovou pomazánku/salát??:)) Stačí Vám – vajíčka, majonéza, hořčice, pažitka, trocha česneku, špetka citrónové šťávy, sůl a pepř!:)
A jak už jsem psala, krkovička, ta se u nás „nosí“ asi nejčastěji.. Tentokrát opět jen rychle opečená na pánvi s čerstvým pečivem a kukuřicí z kfc:-D Krkovička je vždy super šťavnatá, krásně voňavá, prostě výborná!
Milovníci smažených bedel, mám pro Vás super zprávu! Kupte si Hlívu ústřičnou, obalte ji stejně jako bedle, usmažte a budete v sedmém nebi!:)) Střídám to, jednou z hlívy udělám polévku, podruhé, potřetí a počtvrté ji usmažím!:))
No a nakonec moje včerejší premiéra a vaření polévky s názvem Phở bò! Video s receptem jsem Vám vkládala na začátku článku, je tedy zbytečné, abych Vám tady vypisovala recept. Na netu je toho opravdu hodně, jak receptů, tak videí, fotek, stačí si najít takový recept, jaký Vám bude nejvíce vyhovovat… Jedná se tedy o vietnamskou polévku, může být hovězí nebo kuřecí. Já zvolila hovězí, protože jsem měla na toto maso větší chuť:) Na polévku je potřeba spousta ingrediencí, i takové, které jen tak běžně nekoupíme, já jsem něco vynechala, něco si přidala. Ještě jednou, všem vietnamským odborníkům se omlouvám, ale takhle prostě já vařím, ne přesně podle pravidel/receptu!:) Polévka má obsahovat široké, rýžové nudle, já dávám přednost těmto, takže i tohle jsem si trochu pozměnila.. Přesto, že široké nudle doma mám, nedala jsem je tam, protože vždy při vaření používám pouze to, co máme rádi a je mi celkem jedno, že to tam nepatří. Někdo mě pochopí, někdo asi ne, no nevadí, jdeme na to!:)
Ano, ani mrkev tam nepatří, ale víte co, prostě česká kuchařka, to v sobě nezapřu, ať už vařím pokrm z kterékoliv země a hlavně tedy vývar, musím tam nacpat tu klasiku – celer, mrkev, petržel:)) Rýžové nudle kupuji v Albertu, tyhle s červeným popisem a jsou výborné. Rýžové nudle vždy předem namočím do vody, ony hodně změknou, pokud je třeba pak chcete zpracovat na pánvi, není ani potřeba je vařit ve vodě. Pokud je vaříte ve vodě, stačí opravdu pár minutek.
Na polévku jsem si koupila hovězí kosti, žebra, to na vývar a pak extra krásný plátek hovězího, který se při servírování položí na nudle a přelije vroucím vývarem. Dále si poskládáte do talíře další dobroty, jako je jarní cibulka, už uvařené kousky hovězího masa, koriandr (který já tam nemám) atd..
A zde je fotka ihned po přelití vývarem. Vidíte, že vroucí vývar udělal s hovězím masem přesně to, co měl, jen okraje jsou ještě hezky růžové..
Rýžové nudle jsou opravdu vynikající, jiné už do polévek nedávám..
Polévku můžete ozdobit sojovými výhonky..
Polévka je skvělá, určitě Vám doporučuji, ji zkusit. Hovězí varianta je sice trošku více časově náročná, ale stojí to za to! Já jsem tedy zvolila takovou jemnější variantu, skořice jsem dala pouze jeden kousek, stejně tak badyánu. Pokud však máte rádi orientální vůně při vaření, držte se tradičního receptu!:)
Doufám, že se Vám dnešní článek líbil. Pokud někdo často vaříte s použitím rýžových nudlí, budu moc ráda za Vaše tipy na recepty. Dobrou chuť!:)