Hezký den přeji:) Dneska mám pro vás receptový článek, takže, pokud právě přemýšlíte, co uvařit dnes, zítra nebo o víkendu a máte rádi zelí a mleté maso, mrkejte!:) Recept je to velmi jednoduchý a vlastně i levný.
Co budete potřebovat:
cibuli, česnek – kousek másla na orestování
Clever kysané zelí
1/2 hlávky čerstvého zelí
Billa brusinky
Vocílka hovězí mleté maso
bylinky
trošku hladké mouky a strouhanky na spojení masa
Masíčko na tento recept tedy potřebujete mleté. Já to střídám, někdy vezmu Vocílka (z českého chovu) vepřové mleté, jindy hovězí. Je to na vás, co máte radši:) Bylinky jsem vzala „do polévky“, které obsahuje více druhů včetně pažitky, ideál!
Ale teď pozor! Některé potraviny nahradíte, jiné ne. Stejně jako jsem v Bille objevila absolutní TOP kysanou smetanu, jsem tam objevila i zelí, které nemá konkurenci i co se týká ceny. Vyzkoušejte, pochopíte!:)) Bílé zelí z privátní Clever řady je chuťově dokonalé. Je jemné, nálev není příliš kyselý či sladký, to zelíčko je velmi dobře nastrouhané, krátké, nejsou to žádné dlouhé kousky, absolutně vynikající!
Není to nezbytné, ale doporučuji kombinovat zavařené zelí kysané a čerstvé. Je to tak moc dobré:)
Co dál? Jakékoliv maso nikdy nezkazíte, když k němu přidáte bylinky. Vždy mu dodají mnohem lepší chuť, provoní, udělají takové křehčí, prostě delikatesa:)
Bez čeho se při vaření tohoto jídla neobejdete, jsou brusinky, které se krásně rozplynou v zelí a vytvoří spolu s hovězím masem vynikající spojení sladko-kyselo-slané chuti. Já mám doma tyhle, které používám na oslazení ovesné kaše, ale hodí se i na sladké pokrmy.
Brusinky jsou bez přidaných barviv a konzervantů.
Tohle zelí? Ach, výborné, tohle fakt musíte vyzkoušet, pokud ho nekupujete, je to nej nej nej zelí takhle ve sklenici!
Do mletého masa kromě bylinek přidejte i na kousky cibulku a česnek. Samozřejmě sůl, pepř, to snad ani nemusím zmiňovat. Aby se vám dobře koulely v ruce a hlavně nerozpadaly při pečení, trošku mleté maso před zpracováním posypte hladkou moukou a strouhankou, která vše hezky spojí a při opékání kuliček, vytvoří hezky křupavou krustičku.
Je na vás, zda je upečete v troubě nebo na pánvičce, já volím pánev.
Jakmile je zelí měkké a brusinky v něm rozvařené, vyskládejte na něj masové kuličky, klidně i s troškou výpečku a servírujete:)
Nebojte se znovu posypat čerstvou dávkou bylinek, přidejte křupavou cibuli a papejte!:)
Dobrou chuť a pokud byste chtěli tip na jinou dobrotu, mrkněte zde!:)
Další články ve spolupráci s Billou najdete pod štítkem Billa recepty a tipy.
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)