Hezký den přeji:) Včera jsem vám dávala na instagramu na výběr, zda dneska chcete recenzi kosmetiky nebo recept a 70% z vás hlasovalo pro recept, tady je!:)
Už je to pár týdnů, co mají v Bille plné regály dýní, mňam. Pokud vy jste dosud nepřišli na chuť pokrmům z dýně, pravděpodobně jste jen nezkusili ten správný recept. Já jsem z ní dříve taky moc nevařila, pak jsem ale zkusila nakrájet dýni na kousky, naložit do česneku, bylinek a upéct v troubě, no a už to jelo:) A jelikož já moc ráda zkouším v kuchyni nové věci, rozhodla jsem se dýni použít do jednoho z mých nejoblíbenějších jídel, lasagní.
Lasagne z dnešního článku budou bez masa. Dá se napsat, že maso a vlastně i omáčku nahradí dýně a navíc si přidáme čerstvý špenát a balkánský sýr. Já kupuju v Bille vždy špenát v takovém tom chlaďáku, kde mají spousta dalších salátů, pa také žampiony, vařenou řepu atp.
Co budete potřebovat:
1 dýně těstoviny na lasagně organic mozzarella Billa BIO balkánský sýr čerstvý špenát Billa Easy kelímek mini rajčátek nebo tři velká rajčata 2 sklenice mléka Billa olivový olej kousek másla česnek, muškátový oříšek, sůl, pepř pár lžic hladké mouky
V hlavní roli dýně, tak jdeme na to:) Nakrájím ji na takové spíše menší kousky, nastrouhám si pár stroužků česneku, připravím sůl, pepř, trochu mletého kmínu, zakápnu olivovým olejem a hezky vše zapracuji. Rozprostřu na plech a peču +- 20 minut.
Dále si opláchnu špenát (saláty Easy má teď Billa v akci) a prsty rozdrolím balkánský sýr:)
Upečenou dýni si pak jednoduše kousek po kousku rozmáčknu vidličkou. Je to pak v té vrstvě v lasagní příjemné, trochu křupavé, trochu kašovité a jemné..
Jelikož nepoužijeme rajčatový protlak, jako do klasických lasagní, díky kterému těstoviny pak změknout, je třeba mít opravdu dostatek toho bešamelu a nešetřit ani rajčaty. Šťáva z nich totiž prostoupí právě do plátků těstovin a ty díky tomu změknou.
Na dno pekáče si pak dám maličko bešamelu, který dělám tak, že do hrnce dám kousek másla, zapráším hladkou moukou, přidám mléko, mozzarella sýr a mletý muškátový oříšek. Na špetku bešamele na dně pekáčku tedy položím těstoviny, na ně dám dýni s čerstvým špenátem a balkánem, zaleju bešamelem, teď už mnohem větší dávkou a znovu těstoviny, dýni se špenátem, bešamel…
Nahoru pak jako poslední vrstvu vyskládám na kolečka rajčátka, aby lasagne nejen chutnaly, ale i hezky vypadaly a navíc přidávám ještě i mozzarellu. Tentokrát jsem dala ty mini mozzarellky, které teď mají v Bille na počest oslavy 30 let provozu. No a peču dokud nejsou těstoviny měkké. Řekněte, nevypadá to úžasně?:) Není to dlouho, co tyhle dýňové lasagne peču, ale zamilovala jsem se do nich na první ochutnání a stejně jako klasika, také tyto jsou další den snad ještě lepší. Vyzkoušíte?:)
A na závěr koláž hotového jídla:) Doufám, že se vám tento nový styl ukázky receptu a jídla líbí. Mě to baví moc, si takhle vyhrát z fotkami, dát do pozadí použité ingredience a do popředí hotovou dobrotu. Tak dobrou chuť a užijte si vaření:)
Více receptů ve spolupráci s Billou, sladké i slané a také tipy na různé chuťovky, najdete zde .
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)