Hezký den přeji:) Na sociálních sítích s vámi téměř denně sdílím různé recepty, natáčím každodenní vaření a jeden z nejčastějších dotazů, co mi chodí, je – do čeho nakládáš maso?:) Ať už jde o pečení v troubě nebo právě maso na gril. A protože jsme grilovali zrovna včera, nafotila jsem vám všechny tři naše oblíbené marinády na maso, které můžete hned o víkendu vyzkoušet.)
Já jsem tentokrát grilovala kuřecí steaky Vocílka (maso z českých chovů), ale můžete marinády využít i na vepřové, mám to vyzkoušené. Grilovala jsem i žampiony a zeleninu, ale jak tu ochucuji, vám řeknu zase v jiném, receptovém článku:)
V úvodu vám ukážu pár ingrediencí, bez kterých se neobejdete a každou z nich dávám samostatně do jednotlivé té marinády. Přímo „recept“ se ale dozvíte až níže. Medovou hořčici z Premium řady jsem minule nechala v košíku, haha, tak jsem ji teď koupila znovu a udělala jsem dobře. Je jemná, maličko ostrá a příjemně nasládlá.
Zakysanou smetanu používám v kuchyni velice často, vyzkoušeny mám všechny možné značky a tahle je nejlepší. Ochutnejte, je neskutečně jemná, nakyslá lehounce a hodně hustá. No a k javorovému sirupu už asi nemusím nic moc dodávat, ten vám doporučuji už roky:)
Do každé marinády budeme potřebovat pár lžic olivového oleje. Tento nemá žádné výrazné aroma, takže ho používám absolutně na vše, jak do salátů, dresingů, tak právě i na maso.
Česnek se objeví v každé z dnešních marinád. Já většinou kupuju ten z řady naše BIO, ale teda po dlouhé době jsem vzala tento, který je levnější a byl vynikající. Buclatej, křupavej a s výraznou chutí.
Ještě než se vrhneme na marinády, tak bych chtěla napsat, že jejich složení nebude nijak složité. Dle mého názoru čerstvé maso není třeba příliš zaplácávat a já velice často používám třeba jen olivový olej, česnek a bylinky. Někdy má ale člověk chuť na něco special, znáte to. Tak jdeme na to!:)
HOŘČICOVÁ SLADKÁ MARINÁDA: javorový sirup, olivový olej, Billa Premium medová hořčice, česnek, pažitka (můžete nahradit petrželkou nebo libečkem), sůl, pepř
Množství jednotlivých ingrediencí záleží na tom, kolik budete mít masa. Doporučuji vše přidávat po lžíci. Pokud chcete, ať v marinádě vynikne více hořčice, dáte jí dvě lžíce a lžíci sirupu. Pokud chcete, aby byla marináda více sladká, dejte naopak dvě lžíce sirupu a lžíci hořčice.
ČESNEKOVO-SMETANOVÁ MARINÁDA: Billa BIO zakysaná smetana, česnek, lžíce kečupu, olivový olej, pažitka, sůl, pepř
Tahle marináda je jemnější, pokud vynecháte česnek, pošmáknou si i ti nejmenší:)
MARINÁDA S UZENOU PAPRIKOU A ČESNEKEM: olivový olej, uzená paprika, česnek, pažitka nebo libeček, sůl, pepř
Já uzenou papriku používám velice často, je vynikající do spousty jídel, omáček i na grilování. V kombinaci s česnekem tomu kuřecímu masu dodá opravdu takovou lehce kouřovou chuť. Což se hodí, pokud jako já budete grilovat na elektrickém grilu.
Hrozně se mi líbí, jak má každá ta marináda jinou barvu. Má to výhodu, když grilujete třeba pro více lidí, každý tak ví, po jak ochuceném masu sahá:)
Co se týká nakládání, jelikož marinády obsahují docela výrazné chutě, není příliš třeba nechávat maso naložené x hodin. Samozřejmě můžete a bude to plus. Ale pokud nestíháte, v klidu ho nechte v lednici jen na hodinku a bude to super:)
No není to nádhera?:) Křehké maso, obalené ve voňavé marinádě, hmm.
Na závěr mám pro vás ještě jeden TIP na pečivo. Na instagramu jste mohli vidět, že jsem v Bille objevila pro mě nový chleba, jmenuje se rustikální, bramborový. Měla jsem ho poprvé a je (palec nahoru)!:)) Připomíná mi chorvatský chleba. Uvnitř je trošku jako vánočka a má tenkou, křupavou krustičku.
Vyzkoušejte, pochutnejte si a užijte si hezký víkend!:)
Další recepty ve spolupráci s Billou najdete zde – Billa recepty.