Asi není třeba příliš rozebírat fakt, že vzhledem k umístění ČR u nás mořské plody není úplně běžné sehnat, a když už, většinou to není ono. Když jde o krevety, buď jsou to pidi midi kousky nebo jsou uskladněny delší dobu, což na chuti moc nepřidá. Samozřejmě jsou specializované obchody, ale ty nejsou v každém městě a nejjednodušší je pro nás všechny potraviny sehnat v obchoďáku, co si budeme povídat.
Občas se ale naštěstí i obchoďáky umí pochlapit a nabídnout nám něco super kvalitního a super dobrého. A přesně takové krevety, jsem objevila v mrazícím boxu v Bille. Ano, jsou mražené, ale absolutně výborné!
Co budete potřebovat:
Mylord premium divoké krevety dvě, tři citróny dle velikosti Bon Via římský salát bylinky Billa Naše BIO javorový sirup teriyaki + sójovou omáčku avokádový olej červenou cibuli, česnek sůl, pepř
Citróny nesmí chybět, krevety sice nejdou cítit rybinou, kterou by bylo nutné maskovat, ale vůně citrónu jejich chuť skvěle doplňuje. Celý recept by se neobešel bez javorového sirupu, ten já používám jedině z řady Naše BIO, protože jak už jsem zmínila dříve, u ostatních značek jsem cítila takovou zvláštní pachuť a tento z Billy má krásně čistou chuť. Kombinace javorového sirupu, sójové omáčky a špetky teryiaki omáčky, v dnešním receptu vytvoří to pravé kouzlo.
Nevidím důvod, proč cokoliv vařit bez petrželové natě či koriandru:) Jednou za čas je fajn vynechat koření plné soli a využít je čerstvé bylinky a jejich výraznou a přitom lehkou chuť.
TIP: absolutní záchrana ve chvíli, kdy čerstvou petrželovou nať po ruce nemáte, jsou tyhle polévkové bylinky. Dokonalé do polévky, omáček i na maso.
Avokádový olej mají v Bille docela nově v regálu s olivovým olejem a pokud vám není jedno, na čem vaříte, omrkněte to, mají tam také Ghí atd..
Jdeme na to! Kdo nemáte moc zkušenosti s přípravou krevet, určitě je dobré zmínit, že ve většině případů z nich musíte vytáhnout střívko, které najdete v jejich středu. A tady začínají první výhody a důvod, proč jsem si tyhle krevety oblíbila.
Mně sice krevety chutnají, ale neoloupané mému oku příliš nelahodí, pokud to máte stejně jako já, potěším vás:)
Tradááá, tyhle krevety mají střívko již odstraněné, to za prvé a za druhé, jsou nastřižené, takže kdo je nechcete vařit „ve slupce“, naprosto jednoduše ji odstraníte. A je to opravdu velká pomoc, že jsou nastřižené, v opačném případě krevety není zrovna „easy“ oloupat. Takže velký palec nahoru!
Není nutné krevety předem na delší dobu nakládat, stačí třeba hodinka, kdy na ně vymačkáte citrón, přidáte bylinky, špetku javorového sirupu a sójovou omáčku. Necháte odležet a můžete uvařit. Vidíte, jak jsou obrovské?? Neskutečné, tak mega velké krevety jsem v ČR objevila poprvé, mazec!
Bylinky tak od oka na drobno, nemusí být ultra jemně nasekané. Krevety doslova na pánvičce jen proženete, nedělají se dlouho, protože čím déle byste je dělaly, tím by byly tužší. Není tedy problém i s většími kousky petrželky, nic se nepřipeče.
Pokud máte, můžete přidat pár kapek:)
No nejsou ty krevety nádherné? Mega velké, na dlaň, jemné, nadýchané, opravdu jsem žasla, když jsem je prvně koupila. V životě jsem u nás nesehnala v obchodě tak krásné, masité krevetky! Samozřejmě pokud žije někdo v Praze, asi s tím takový problém nemá. Ale většina z nás tam nežije, že jo:)
Červená cibulka v tomto receptu hraje velkou roli a určitě se bez ni neobejdete. Čím více, tím lépe.
Rozpalte si pánev. Přidejte několik lžic avokádového či olivového oleje, přidejte cibuli a prožeňte vařečkou. Přidejte z misky omáčky, ve kterých jste měli naložené krevety. Sladký, javorový sirup začne spolu s cibulkou rychle karamelizovat, houstnout a v té chvíli přihoďte i krevety.
Stačí opravdu pár minutek a máte hotovo!:) Na fotku jsem vám dala ten olivový olej, který používám o něco více, jak avokádový.
Co vy na to, dali byste si, že?:))
Přílohu si dejte dle svého gusta, může to být rýže nebo čerstvé pečivo. Já mám ráda kombinaci jemných krevet a křupavého listu římského salátu. Takhle si na něj krevety hezky vyskládám, smotám a šup do pusinky:)
Ať už si je uděláte jakkoliv, rozhodně na ně v Bille mrkněte, sehnat takové mega gigantické krevety, ještě tak krásně očištěné, to je docela výhra v loterii:)
Další články ve spolupráci s Billou najdete pod štítkem Billa recepty a tipy .