Doufám, že Vás úvodní fotka pobavila!:) Většina z Vás tuhle dobrotu, ideální na párty, k vínu, pivu nebo jen tak na chuť, bude určitě znát. Nedávno jsem vkládala fotku, kde jsem měla šneky nafocené a došly mi dotazy s žádosti na recept. Přijde mi škoda, aby tuhle pochoutku někdo neznal, proto jsem nafotila celý postup přípravy.
Každý má svůj vlastní postup, někdo jistě používá na „náplň“ jiné ingredience, já mám šneky ráda takto. Takže jediné co potřebujete je:
- listové těsto
- anglická slanina
- eidam sýr
- špetku hladké mouky
- kmín
- sůl
Listové těsto si můžete udělat domácí. Já to zkoušela jednou a nikdy více, takže já si kupuji v pekárně velice dobré těsto. Dříve jsem používala na takové rychlovky již rozválené těsto, které jen rozmotáte. Mají jej v Lidlu. Bohužel toto těsto není tak chutné, jako tohle nerozválené.
Jedná důležitá věc, až budete kupovat slaninu a eidam, poproste, aby Vám jej paní prodavačka nakrájela na tenké plátky, lépe se Vám to pak bude vše rolovat.
Těsto si vyválejte podle chuti, někdo má rád silnější těsto, někdo tenké, já volím spíše tenké a pořádnou nálož „náplně“:)) Těsto má cca 3 mm.
Důležité je plátky pokládat svisle k tělu, ne vodorovně, pak by se Vám to hůře rolovalo. Jelikož je toho na těstu dost, vždy si ten začátek pěkně ohnu a lehce uplácám, aby se mi to pak lépe motalo. Vše se při motání trochu posune, takže slaninu i sýr nedávejte úplně ke konci těsta, nechte tak 5 cm jen volné těsto.
Jinak vše dělám na lince, na které mám položen pečící papír, na kterém pak vše přesunu na plech, kde těsto začnu krájet na kolečka. Doporučuji krájet zubatým nožem.
A než šoupneme plech do trouby, posypeme šneky solí a kmínem.
Šneky peču zhruba na 170 s programem opékání z obou stran. Nakonec dám na chvíli zapékání jen ze shora. Doporučuji ale šneky hlídat, jsou hotové zhruba za 15 minut, a pokud si jako já na chvíli sednete k pc, může se Vám stát to co mě a šneky zapečete až moc:-D U listového těsta to není zrovna ideální, protože se těsto pak dost drolí. No, stihla jsem to tak tak!:)
Dobrou chuť!
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)