Hezký den přeji:) Je libo jednoduchou, chutnou a vcelku zdravou polévku?:) Nevím jak vy, ale já polévky zbožňuju. Asi ne úplně typické, hodně si je ladím podle sebe a přidávám spoustu ingrediencí navíc, ale i díky tomu mi vyhovují i jako hlavní jídlo:)
Dneska to bude, jak už můžete vidět, o květáku. Polévku dělám buď klasiku zeleninový vývar a v něm kousky květáku nebo pak tuhle krémovou variantu. Jdeme na to!:)
Co budete potřebovat?
1 květák polévkovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) česnek – v množství dle chuti Clever mražený hrášek 2 brambory Billa smetanu (teď v akci za 12Kč) pár lístků čerstvé bazalky
Docela často vidím, že lidi místo vývaru prdnou do jídla nějakou kupovanou kostku. Přijde mi to docela zbytečné. Pokud se vám nechce v obchodě vážit se zeleninou, jednoduše sáhněte po vaničce „zeleniny na polévku“ a hotovo.
Recept na tuto polévku jsem si, stejně jako většinu ostatních, vymyslela. A jelikož miluju hrášek, nechybí i zde:) Tento z řady Billa Clever je levný, pěkný a chutný, ideál. No ne každý mražený hrášek je chutný, ale to asi víte:)
Milovníci bylinek si mohou připravit tymián, který můžete použít už během vaření nebo až ke konci na ozdobení. Záleží, jak moc vůni tymiánu máte rádi. Co přidávám ale vždy a rozmixuju spolu s květákem, jsou čerstvé lístky bazalky. S chutí polévky to udělá hodně, vyzkoušejte.
Květák můžete rovnou začít vařit ve vodě, pokud ale chcete, aby polévce dodal co nejlepší chuť, lehce ho před vaření opražte na oleji nebo másle. Já jej v této fázi i lehce osolím, opepřím a přidám kmín.
Pokud jste milovníci bylinné vůně, přihoďte tymián již při opékání květáku. Recept není vůbec těžký, jakmile máte květák opražený, zalejte vývarem a vařte do změknutí. Rozmixujte (ideálně i s ostatní kořenovou zeleninou, pro chuť), přidejte mražený hrášek, smetanu a máte/máme hotovo.
Díky přidané bramboře je polévka i přes to, že do ní dáte nízkotučnou smetanu, krásně hustá:)
Tradáááá. Velice jednoduchý i finančně nenáročný recept. Jak vidíte, stačí květák, pár brambor, hrášek a smetana. To, jak si pak polévku ozdobíte či neozdobíte, záleží na vás:) Já zdobím ne pro oko, ale z toho důvodu, že si přidám ještě navíc nějaké dobroty, které když se pak propojí s chutí polévky, je to eňo ňuňo!:))
Ano, přesně o tomhle mluvím. Nedávno jsem vám dávala na instagramu tip, že jsem v Bille objevila rakouské škvařečky. Jsou velice chutné, ve škvarkách já se vyznám:)) Maličké a na ozdobení i ještě takové závěrečné ochucení této květákové polévky se skvěle hodí. Toť tedy moje dnešní tajná ingredience a tip pro vás, třeba i jen k rohlíčku:)) Jooo, já miluju škvarky..
Polévka je díky pár lístkům bazalky taková odlehčená až lehce svěží bych řekla, a když si ji pak naberete na lžíci s malou, malinkatou, křupavou škvarkou, uuuuf, panebože!:)))
Je to na vás, jak si tuto polévku dochutíte, ale na květák a hrášek, na ten rozhodně nezapomeňte!:))
Dobrou chuť:)
Další články ve spolupráci s Billou najdete pod štítkem Billa recepty a tipy .
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)