Hezký den přeji:) Jak už jste poznali z názvu, jelikož nás čeká tento víkend masopustní neděle a dnes je tlustý čtvrtek, připravila jsem si pro vás jeden tradiční recept. Tato dobrota přijde vhod v období oslav a maškar, ale i kdykoliv jindy, tak to je alespoň u nás:)
Jak už to tak bývá, tradiční recepty se postupem času objevují v mnoha obměnách, většinou co jiný kraj, to trošku jiné složení. No a já už jiná nebudu, a když se dostane recept do mých rukou, to si s ním taky trošku pohraju:)) Nesnažím se recept zásadně měnit, spíše přidám něco navíc a tak si ho dotáhnu k dokonalosti = naší spokojenosti:)
Já jsem kdysi před lety dostala recept na boží milosti, ve kterém byla zakysaná smetana. Není problém, v Bille mají tu nejlepší, jakou jsem kdy ochutnala. Nebyla bych to ale já, kdyby mi nezačalo šrotovat hlavou, co bych zkusila trochu jinak:) A tak jsem tentokrát sáhla po billáckém skyru, který obsahuje drcený vanilkový lusk a je naprosto výborný. Šup tam s ním!:)
Co budeme potřebovat?
200g hladké mouky + 50g polohrubé mouky 2 vejce 1 lžíce cukr moučka + moučku na obalení 1 vanilkový cukr 4g sušených kvasnic (polovina menšího balení) 1 Billa Skyr vanilka 4 lžíce rumu 3 lžíce plnotučného mléka 1 citrón (lžička nastrouhané kůry) špetka soli olej nebo sádlo na smažení (dávám půl/půl
Boží milosti jsou dle mě ten typ sladké dobroty, kterou se zavděčíte sobě i strávníkům. Vám nezabere moc času příprava, máte hotovo raz dva, no a jen málokomu neukápne slina, jakmile ucítí vůni z kuchyně. Zejména, pokud vyzkoušíte můj recept:) Tak pojďme na to a zpracujme si všechny výše vypsané ingredience.
Těsto si nejprve spojím pomocí vařečky a poté vyklepnu na stůl, je z toho pak menší nepořádek. Poté zpracuji rukou a během chvilky vznikne hezký bochánek. Ten zabalím do potravinové fólie a nechávám zhruba hodinku odležet. Všechny ingredience se krásně spojí, těsto zjemní a lehce nakyne.
Tady vidíte, jak se těsto hezky spojilo a nakynulo. Znovu ho zpracujte tak, že ho jakoby přehýbáte opakovaně přes sebe. Nezapomeňte, že se boží milosti během smažení nafouknou a budou jednou tak silné, než před smažením.
Co se týká velikosti, tvaru, meze nejsou nikde. Je to čistě jen a jen na vás:) Pokud si chcete vyhrát, můžete z těsta vytvořit šátečky, vrtulky, cokoliv vás napadne. Nebo můžete zůstat u klasického vzhledu, jako já. Vkládejte do rozpáleného sádla/oleje. Nemusí to bublat okamžitě, je lepší je dělat pomalu, ať si je nepřipálíte, na druhou stranu do málo rozpáleného oleje je nedávejte, aby vám v oleji zbytečně x minut ležely.
Z pánve pokládám rovnou na ubrousky a poté obaluji v kombinaci moučkového a vanilkového cukru. Musím říct, že použít do těsta ten vanilkový skyr, byl skvělý nápad. Těsto je pak vláčnější, jemnější a krásně voní po pravé vanilce, hmm, dobrota:)
Já mám hotovo a vy?:)
Více receptů, tipů na dobroty a článků, které píšu ve spolupráci s Billou, najdete zde .
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)