Hezký nedělní večer vám přeji:) Slíbený recept na ořechovo-jablečnou buchtu, je tady! Kdo máte velkou zahradu, určitě na ní máte teď spoustu voňavých jablek, kdo ne, stačí sáhnout v Bille po tomto obřím pytlu Clever jablek a je to. Jedná se sice o jedny z nejlevnějších, ale oproti jiným, jsou tyto mnohem voňavější, což je na pečení značka ideál.
Co dalšího budeme potřebovat?
200 g polohrubé mouky 100 g cukru moučka 2 lžičky prášku do perníku perníkové koření javorový sirup Billa Naše BIO 2 vejce hrnek mléka 1/2 másla 3 jablka Billa Clever hrst Billa mix ořechů (vlašské, lískové, para, kešu, mandle)
Tentokrát jsem koupila vejce z volného chovu a jak víte, v Bille kupuju i javorový sirup. Někdo to víte, někdo ne, faktem je, že tento má z těch všech, co jsem vyzkoušela, nejčistší a nejjemnější chuť. Díky tomu se hodí jak na sladké, tak i na slané vaření.
Tuhle jablečnou buchtu peču už spoustu let s různými obměnami. Tentokrát jsem si řekla, že by bylo fajn přidat perníkové koření. No jen si to představte: voňavý perníček, plný šťavnatých kousků jablek a nahoře křupavá krustička z javorového sirupu a oříšků. To zní hodně dobře, že?
Když si nakrájíte nebo nasekáte ořechy, 1/3 (zbytek přijde přímo do těsta) s hrstkou jablek promíchejte spolu s javorovým sirupem a vysypte na již vylité těsto. Dávám odhadem, tak 3 lžíce sirupu.
Co se týká postupu, já vím, že se mají dávat sypké suroviny, tekuté atd… Ale víte co? Já peču už přes 10 let, tohle neřeším a nikdy jsem s tím neměla problém. Důležitější je dle mé zkušenosti předehřátá trouba a pořádně zpracované těsto:)
A je to, tahle buchta je velice jednoduchá na přípravu a přitom tak dobrá! Jablek čím více dáte, tím lépe. Já ale dávám tak tři střední velikosti a je to akorát. Jak dlouho a na kolik stupňů péct? To strašně záleží na troubě, vy víte nejlépe, jak ta vaše peče. Já dávám program, kde to zapéká ze všech stran, 180-200 stupňů a peču tak půl hodinky.
Ten vláčný a křehký spodek a nahoře křupavá, díky sirupu sladká a díky kouskům jablek lehounce nakyslá a svěží krustička? Wow! A ta kombinace perníku, ořechů a jablek voní i z fotky, že?!:)
A jelikož mám doma neustále tuhle billáckou zakysanou smetanu (nejedli jste lepší), šup s ní pěkně nahoru a jde se na to!:)
A nesmím zapomenout ukázat mého malého pomocníka. Ten mi teda dal při focení, jsem naháněla jablka a listy po celém obýváku. A když jsem ho přistihla, jak okusuje jablka z buchty ještě před tím, než jsem ji pofotila? Infarkt!:-D
Více receptů ve spolupráci s Billou najdete zde . Nejlepší marinády na maso, tip na dresing do salátu nebo super svačinky na doma k tv i na oslavu, hurá do toho!:))
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)