Já miluju polévky, co vy?:) Po vývarech asi nejčastěji vařím právě luštěninové. Čočka, cizrna nebo právě fazole, to je moje. A právě teď začalo období, kdy tyhle polévky vařím každý týden. Chtěli byste tip na jednu výbornou fazolovou polévku s uzeným masem? Pak jste tady dneska správně, pojďme na to!:)
CO BUDETE POTŘEBOVAT?
cibule, jarní cibulka, česnek
kořenová zelenina (mrkev a petržel nebo kousek celeru)
2 brambory
Billa fazole v rajčatové omáčce + červené fazole
Vocílka uzená krkovička 90% masa (nyní v akci)
Billa BIO javorový sirup
sůl, pepř, bobkový list, libeček, nové koření, uzenou papriku, sladkou papriku
Úplně nejdůležitější surovinou v tomto receptu, je maso. Podle toho, jaké koupíte, bude pak hotové jídlo chutnat. Pokud nechcete, ať je polévka příliš mastná a celkově těžší, doporučuji v Bille mrknout na maso Vocílka, konkrétně sáhněte po této uzené krkovičce. Nádherný kousek libového masa, lehce voní uzeným, a i když jde o vepřové, tak je díky vysokému procentu masa, v polévce takové odlehčené. Zkrátka, perfektně se hodí!:)
Fazole, díky tomu, že jsou již uvařené z konzervy, budeme přidávat až na závěr. Naopak masíčko, to půjde orestovat na cibulce hned jako první:) Jak vidíte, je to pěkně libový kousek masa.
Uzenou krkovičku minutku prožeňte na špetce oleji nebo másle, posypte kořením, uzenou paprikou, pepřem, posolte, přidejte česnek. Já dávám pár stroužků celých + stejný počet nastrouhám. No a jakmile se vám bude zdát maso hezky opražené, přihoďte kořenovou zeleninu a dvě rozpůlené brambory. Maso je uzené, takže ho stačí povařit jen chvilku, čekat budete na kořenovou zeleninu, dokud nebude dost měkká.
Kolik vody? Tolik, kolik chcete polévky:)
Prosím? Ptáte se, kde mám mouku na zahuštění? Ale no tak, trochu fantazie:) Polévku si zahustíte, ale pomocí brambor, které jste si uvařili spolu s kořenovou zeleninou. Jakmile budou brambory měkké, vytáhněte je, rozmačkejte vidličkou a vložte zpět. V této chvíli můžete přidat i fazolky.
Osvědčilo se mi dát jak ty bílé v tomatové omáčce, tak i propláchnuté červené. Je to perfektní kombinace a je toho pak v polévce tak akorát. Chceme se najíst, že ano, ne srkat vodu:))
A čím si polévku vyšperkujete? Poté, co přihodíte fazole a víte, že budete mít za pár minut hotovo, si nakrájejte několik stroužků česneku na tenké proužky, hoďte s maličkým množstvím oleje na pánev a zakápněte špetkou Billa BIO javorového sirupu. Stačí opravdu maličko, odhadem malá kávová lžička. Krátce orestujte a ručím vám za to, že touhle třešničkou na dortu, strávníky příjemně překvapíte/potěšíte. A vlastně i sebe:)
A je to! Fazolová polévka s uzeným masem, jak lusk. Vynikající, hned bych si dala, ale hrnec už je bohužel prázdný:)
Když použijete stejné suroviny jako já, bude polévka příjemně voňavá po uzeném, ale zároveň jemná, sytá, ale ne těžká, prostě přesně, jak má být:)
Dobrou chuť a pokud byste chtěli mrknout na další billácké recepty pro inspiraci, najdete je zde 🙂