Hezký den přeji, doufám, že jste si svátky užili, ideálně si volno ještě stále užíváte:) Dneska si dáme receptový Billa článek. Přes svátky není příliš potřeba se vzájemně inspirovat s tím, co vařit. Většina z nás se těší na tradiční jídla a užíváme si je. Ale co po vánocích? Určitě spíše něco lehčího, méně sytého, ne tak tučného, že?:) Co třeba lilek?
O lilku se moc nemluví a je to škoda. Nemá výraznou chuť, takže ho může člověk připravit na všechny způsoby a ochutit dle libosti. Je výborný jako hlavní jídlo, ale právě i jako příloha. Co vše kromě lilku budete na dnešní recept potřebovat?
SUROVINY
1 lilek 2 menší cibule 3 stroužky česneku (jídlo bude hodně česnekové, takže případně uberte) javorový sirup Billa Naše BIO (chuťově nejlepší sirup) 1 hrst vlašských ořechů olivový olej sůl, pepř
Plátky lilku rozložte na papírový ubrousek a posolte. Během pár minut se lilek „vypotí“ a předejte se tím případnému zhořknutí během tepelné úpravy. Není to nic složitého a já to pro jistotu dělám vždy.
Proč oříšky? Přijde mi, že tím lehce nahrazuji funkci mouky. Když chcete na čemkoliv takovou jakoby krustičku, tak to vytvoří právě mouka, že jo. Já ji ale nerada cpu všude a radši experimentuji. No a právě namleté oříšky na těch plátcích spolu s javorovým sirupem a dalšími ingrediencemi zhoustnou a udělají výbornou vrstvičku, krustičku, prostě chutně ten lilek obalí:) Jednoduše hodím hrst do mixéru a je to.
Smíchejte všechny ingredience. Namleté oříšky, jemně nakrájenou cibulku, nastrouhaný česnek, přidejte 5 lžic olivového oleje a 3 lžíce javorového sirupu. Já měla lilek spíše menší velikosti, takže pokud budete mít větší, přidejte pár lžic navíc.
Tak málo stačí pro naprostou delikatesu:)
Kolečka lilku pečlivě ve směsi obalte a rozložte do zapékací mísy nebo na plech, jak jste zvyklí. Jelikož je zde hodně čerstvého česneku, doporučuji péct zakryté, minimálně alespoň alobalem. Až po hodince pečení, kdy lilek krásně změkne, můžete nechat pár minut zapéct.
POZOR: ono se může zdát, že lilku stačí deset, dvacet minut v troubě, ale opak je pravdou. Je potřeba ho fakt pořádně upéct. Uvnitř bude krásně jemný, přitom okraj zůstane hezky křupavý.
Během posledních pár minut, kdy budete lilek dopékat, přihoďte ještě nakrájená cherry rajčátka a máte hotovo!:)
Kromě toho, že je to luxusní příloha, můžete samozřejmě lilek na tento způsob podávat i jako hlavní jídlo. Jen uděláte větší množství. O dost, protože věřte mi, po tomhle se jen zapráší:)
A úplně nejlepší na tomhle receptu je, že když se všechno nesní, tak díky dost výrazné kombinaci chutí a jemné konzistenci lilku, je to naprosto neskutečně chutná „náplň“ do sendviče. To musíte vyzkoušet!:)
Spoustu dalších článků, ve spolupráci s Billou, najdete zde . Jak recepty, tak i tipy na dobroty z jejich obchodu:)
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)