Dnes článek na zajímavé téma!:) Sushi jsem zkusila kdysi dávno v Brně a vůůůůůbec mi nechutnalo, zkusila jsem ho však s blogerkou Cosmeticsandthings, a jelikož jí zachutnalo, nakoupily jsme si nějaké věci a zkusily si sushi připravit doma. V té době jsme vůbec neřešili a nezkoumaly, jaký je správný postup a hlavně, co vše do sushi patří. Takže se vůbec nedivím, že se nám to moc nepovedlo:)) Hlavním důvodem, proč mi sushi nechutnalo, byla smradlavá řasa, a to jak v restauraci, tak řasa kupovaná v Tescu..
Na dlouhou dobu jsem měla za to, že prostě nejsem ten správný „typ na sushi“.. Pak jsme se jednou opět s blogerkou Cosmeticsandthings vydaly na výlet do Prahy, za naší kamarádkou a tam jsme si v Palladiu zašly do MakaKiko running sushi. Všichni se tam cpali sushi, jen já se do toho moc nehrnula, ale nakonec jsem ochutnala. Byla jsem hrozně překvapená, že tam ta řasa nešla skoro cítit, celkem mi to i zachutnalo. Při příští, nedávné návštěvě Prahy, jsem se doslova do running sushi hrnula a celou dobu jedla jen sushi:-D Když jsem pak přijela zpět z výletu, při představě, že si to výborné sushi dám zase kdo ví kdy, jsem byla fakt naštvaná…
Rozhodla jsem se to vzít do vlastních rukou!:-D Jako obvykle jsem naladila youtube a mrkla na videa, zjistila, že na sushi je potřebný rýžový ocet, atd… Vše jsem si nakoupila v internetovém obchodě, který vlastní známá osoba, Tomio Okamura – Japa Foods. Po předchozí zkušenosti, kdy mi ta řasa z Tesca fakt smrděla, jsem nechtěla riskovat a vyplatilo se! Všechny nakoupené produkty jsou super, prostě kvalita.
Ještě bych doplnila, že mi zachutnalo hlavně obrácené sushi, které se nazývá Uramaki, někdy také kalifornská rolka – původ mají na západním pobřeží Spojených států. Je to vlastně sushi, kdy řasa je uvnitř a rýže z venku. Prostě mi to takhle chutná nejvíce. Takže, když mi došly suroviny z eshopu a já si dokoupila nějakou tu podložku na rolování, šla jsem na to! Myslela jsem si, že se mi to na první pokus nepovede. Nevím, jak to máte vy, ale čím je jídlo složitější, tím je u mě vyšší procento úspěšnosti, než u jednoduchých, rychlých jídel, netuším proč:-D Jak já byla nadšená, že se mi sushi povedlo na první pokus, hopsala jsem po místnosti, sice jsem byla nadšená pouze já (sushi není vepřové koleno, že☺), ale nevadí, opravdu se nebojte to zkusit, je to snadné!
Tento příspěvek berte s rezervou, mrkla jsem na youtube na videa, ale nijak hlouběji jsem to nestudovala, ani nehodlám. I ty suroviny, že kterých jsem to dělala, asi nebudou všem po chuti. Dále mi chybí k sushi wasabi, které nemusím, sójovou omáčku jsem zkusila, ale také mi to k tomu nešlo.. Asi takhle, já hrozně ráda zkouším něco nového, ale na druhou stranu moje chuťové pohárky nejsou, jak to napsat, no prostě stále se držím v těch chutích a kombinací chutí, při zemi. Tak nějak si to vždy přizpůsobuji podle sebe:)
Na úvod malá ukázka některých surovin, které jsem použila.
- Rýže na sushi – už při vaření rýže, můžete vlastně vše zkazit:) Mě se rýže na poprvé povedla skvěle, měla perfektní konzistenci. Podruhé jsem ji rozvařila, ale i tak jsem z toho sushi vytvořila, no přece to nevyhodím..
Postup na vaření rýže: rýži jsem si zalila vodou tak, aby nad rýží bylo zhruba 2x tolik vody, než je rýže. Poté jsem rýži vařila na plno, jakmile začne voda vřít, zakryjeme si hrnec pokličkou a takhle necháme rýži vařit 20 minut. Poté sundáme poklici, vypneme sporák a necháme tam ten hrnec ještě asi 5 minut. Poté si rýži opatrně dáme na talíř.. Úplně nejlepší je prý sushi rýži dávat do dřevěné nádoby, já to ale moc neprožívala.. Míchala jsem ale dřevěnou, plochou vařečkou. Rýži musíte jen jakoby přehazovat, podebírat, ne ji nijak drtit, abyste ji nerozmačkali.
Do rýže pak patří rýžový ocet, smíchaný se solí a cukrem – zde pozor, já jsem četla, že se má připravit čtvrt hrnku octa, 1,5 PL cukru, půl lžičky soli. No nevím, je to podle mě naprosto zbytečné, mě stačí dvě, tři lžičky tohoto nálevu a stačí, takže tohle si fakt vyzkoušejte a ocet přidejte trochu i dle chuti. Vše dáte vychladnout a pak můžete začít. Já Vám to zde píši tak nějak zhruba, ale pokud se do toho pustíte, tak také určitě mrkněte na nějaká videa..:)
I tuhle řasu jsem objednávala z Japa Foods, jak jsem psala výše a je super, vůbec nijak moc nesmrdí, toho jsem se fakt bála..
Rýžový ocet koupíte i v Albertu, sójovou omáčku mám také z nějakého specializovaného eshopu, ale už netuším z kterého.. Ale jak jsem psala, nijak extra mi to k sushi nechutnalo, takže jsem to zkusila jednou a stačilo. K tomu octu.. Když jsem prvně dělala tu rýži, jsem si říkala, šmarja nesolí se to, nic, rýže je bez chuti, co tomu dodá tu „sushi chuť“?? No a pak jsem to zjistila, tu chuť tomu dodá právě ten rýžový ocet:)
No a pak samozřejmě nesmí chybě avokádo, okurek.. Sushi se plní různě, já si nejvíce oblíbila tuto náplň – avokádo, okurek, krabí tyčinky, mrkev. Koupila jsem si i uzeného lososa, ale opět, je to na mě až moc výrazné, takže i když jsem krabí tyčinky nejedla sto let, naposledy na střední škole, tak jsem je opět nakoupila a opravdu to s nimi není špatné, naopak, je to výýýýýýýborné!:) V pozadí na fotce jde vidět ještě kaviár, není to nic extra, ale zase, vyhovuje mi, že nejde moc cítit, je takový jemný, značka Nowaco.
Jako první je tedy potřeba mít hotovou rýži, ta musí mít takovou konzistenci, aby rýže hezky držela u sebe, ale na druhou stranu, se pěkně rozpadala. Opět mrkněte na videa, tam to hezky uvidíte. Mě se celkem rýži daří uvařit tak, jak má být, takže to fakt není nic těžkého, jen je potřeba opravdu hlídat minuty. Jednou jsem nehlídala a rýže byla rozvařená..
Řasa by se měla dávat lesklou stranou dolů, jestli si dobře pamatuji.. Já jsem si nejvíce oblíbila, jak jsem už zmínila, Uramaki, takže jsem vždy nanesla rýži takhle na řasu a pak to vše obrátila a teprve pokládala „náplň“.. Jo, tady to nejde vidět, ale na tu podložku jsem si dala potravinovou folii, nic se pak nelepilo, vše se dělalo perfektně..
Hrozně, ale hrozně mě baví dělat sushi! Bála jsem se toho rolování, že to bude někde praskat, rozpadat se atd.. Ale nic z toho se mi neděje, jde to až neuvěřitelně snadno a já se Vám přiznám, už týden nedělám pro sebe na jídlo nic jiného:-D Bohužel není možné jíst velké množství řasy, jelikož obsahuje hodně jódu. Ale já jsem si poradila a často si dělám sushi bez řasy, absolutně netuším, zda se to tak může dělat, zda je to nějaký typ sushi, tušíííím, že asi ne, ale mě to vyhovuje:))
NEZAPOMEŇTE/DEJTE POZOR
- sushi můžete zkazit hned na začátku, špatně uvařenou rýží, může se Vám však vše povést, jdete rolku krájet a zničíte sushi až na konci… VŽDY mějte na krájený sushi připravený SUPER ostrý nůže, pokud budete mít tupý nůž, sushi si rozmačkáte, celé se to rozpadne..
- nůž PŘED krájením namočte do vody, případě otřete o vlhký ubrousek nebo tak něco..
- po každém ukrojení jednoho kousku, nůž OPĚT opláchněte, pokud tak neuděláte, nůž bude upatlaný od rýže, bude se to lepit a opět sushi rozmačkáte, rozpadne se Vám to..
- i při nanášení rýže na řasu mějte prsty navlhčené, aby se Vám rýže nelepila na prsty
A zde dámy a pánové, je můj první pokus o opravdové sushi, tedy Uramaki:))) Nic hyper super to není, ale vše drželo, chutnalo skvěle, takže já jsem max. spokojená. Pokud to máte podobně a nemáte moc dobrou zkušenost s ochutnávkou sushi, dejte tomu ještě šanci. Opravdu, někde prostě sushi umí, někde ne, případně si ho zkuste udělat doma sami, jako já a uvidíte, jaká je to bašta!:-DD
Více nemám co dodat, berte to jako takový malý tip, mini postup a uznávám, trošku jsem se chtěla pochlubit, jak se mi to povedlo:-D Tohle bylo tedy první sushi, no a poté jsem na něm frčela každý den, až do dneška:) Fotila jsem, takže postupně zde máte ukázku, jaké sushi jsem si zkusila:) Uznejte, že je sushi úžasně fotogenické, i to bude jeden z důvodů, proč jsem si ho dělala a vlastně zatím dělám, každý den:))
…
Jak jsem psala, zjistila jsem, že přílišná konzumace řasy, je zdraví velice nebezpečná. Jelikož mě to tak chytlo, že jsem se nechtěla vzdát svých sushi obědů a večeří, vysadila jsem řasu a občas frčím i takhle:-D Netušíte někdo, jak je to s tou řasou, kolik těch plátů, se třeba za den může sníst? Já si netroufla na více než dva..
Jsem hrozná, ale mě to asi takhle chutná ještě více, jak s tou řasou:-O Já prostě miluju rýži♥
Divočina sushi, tedy kalifornské rolky, tady jsem se rozjela:-D A vidíte ty pidi sushi? To mi zbylo jen trochu rýže, no a jako správná hospodyňka, jsem ji prostě MUSELA zužitkovat, no ne?!:-D
No a ta okurka tam pod sushi… Jsem četla, že sushi je třeba servírovat tak, aby to bylo pěkné na pohled, měli tam k tomu nějaké listy, které já samozřejmě nemááááááááám, že! Takže jsem tam strčila zelenou okurku:-DD Víte jak, mě to stačilo:)
Mňam, mňam!:)
Později jsem přidala tedy i mrkev a super, výborné!:) Mám tedy ještě přichystaného lososa, tak uvidíme, kdy se i do něho pustím, určitě Vám pak ukáži nějaké foto:))
A další pokus.. No jako řeknu Vám, po týdnu mám celý ten balík rýže pryč, musím koupit další:))
A klasika sushi. Ale nevím, opravdu mi to více chutná, když je to obráceně, řasa uvnitř.. Když to shrnu, vyhovuje mi samozřejmě také to, že mě taková jedna porce sushi, výborného sushi, vyjde na pár desítek korun, za tuto cenu si sushi v restauraci asi určitě nedáte:) Jsem fakt ráda, že jsem to zkusila a sushi se naučila, sice po svém, ale takhle mi to vyhovuje a chutná:)
Říkám, vyfoť mě HEZKY, ať holky vidí, jak mi chutná sushi!!!! No a takhle to dopadlo, důvod, proč si vše fotím sama:))) Co vy a sushi?:)