Hezký den přeji. Dneska pro vás mám recept jako vyšitý na víkend:) Určitě znáte klasické lívance. Ale znáte banánovo-vločkové mini lívanečky?:))
Co budete potřebovat:
hodně zralé banány (ideálně s černou slupkou) Clever plnotučné mléko vejce vločky vanilkový cukr, kypřící prášek extra virgin olivový olej
Je na vás, zda lívance uděláte z hladké mouky nebo z vloček. Já mám ráda variantu z vloček, ke které pak přidám jen lžíci hladké mouky. Co se týká množství, určitě neděláte lívance poprvé, takže klasika čtvrt litru mléka, do toho 1-2 vejce, vanilkový cukr, zhruba 1/2 sáčku kypřícího prášku. Poté přidám většinou tři banány a cca pět lžic vloček. Vše rozmixuji a pokud je těsto řídké, přidám lžíci hladké mouky. Pokud to budete mít naopak hustější, přilejete mléko.
Jinak co se týká těch banánů, zvládnete to i s jedním. Pokud jich ale máte více, jenom dobře. Čím přezrálejší banány budou, tím chutnější budou lívance.
Na naprosto vše při vaření používám Billa extra panenský olivový olej. Není předražený a má fajn chuť, ať už na něm smažíte nebo ho použijete do salátu. Střídám to s olivovým olejem z řady Premium, oba v pohodě.
Určitě už vás napadlo, jak vlastně uděláte ty mini lívanečky, že ano:) Samozřejmě si lze poradit všelijak. Třeba i obyčejným sáčkem s ustřihlou špičkou. Faktem je, že to není úplně praktické (těsto poteče neustále). Potřebujete něco s tlakem, u čeho ovládnete/zastavíte množství vymáčknutého těsta na pánev. Mně na to perfektně posloužila nádobka od medu, jak vidíte. Úplně super:)
Na pánev dáte trošku olivového oleje a jakmile je rozpálená, začnete dělat mini lívanečky. Jde to naprosto v pohodě, není s tím žádná práce.
Obracíte jako klasické lívance a jakmile jsou opečené, uděláte další dávku. Samozřejmě díky velikosti je to trošku zdlouhavější, zejména, pokud mini lívance děláte pro více členů rodiny. Cca takové čtyři pánve jsou potřeba:)
Lívanečky jsou díky velikosti hotové raz dva, sice si jich musíte udělat více pánviček, ale jinak je to hotové fakt rychle. No a teď přijde ta nejlepší část, zdobení!:)
Na ozdobení a hlavně oslazení používám vždy Billa naše BIO javorový sirup. Je prostě nejlepší a tady na ty banánové lívance? Uf, neskutečná kombinace!:)
Možná si vzpomenete na článek, ve kterém jsem vám doporučovala arašídové máslo od české značky Božské oříšky. Mám ho doma neustále v zásobě a stejně jako javorový sirup, také tento krém nesmí na banánových lívancích chybět. Tohle musíte vyzkoušet, ta kombinace chutí je naprostá lahůdka:)
Samozřejmě nesmí chybět i nějaké to ovoce, borůvky, maliny, jahody…
Doufám, že neodoláte a také si banánové mini lívance doma přes víkend uděláte. Dobrou chuť!:)
Další články ve spolupráci s Billou najdete pod štítkem Billa recepty a tipy .
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)