Dýně, dýně, dýně, všude samá dýně:-D Já jsem také neodolala a pár jich koupila. Z jedné jsem o víkendu dělala sladké muffins, tak vám dneska přináším můj oblíbený a velmi jednoduchý recept doplněn o pár vychytávek.. Tak jdeme na to!:)
Co potřebujete?
Hokaido dýni
hřebíček
vanilkový cukr
kypřící prášek do pečiva
200 g hladké mouky
5 lžic oleje
vejce
4 lžíce moučkového cukru
150 ml mléka
(pokud se vám bude zdát těsto příliš řídké, přidejte mouku, pokud naopak husté, stačí přidat mléko)
Co se týká sladkého pečení, peču už fakt hodně dlouho, vlastně jsem se učila vařit pečením různých buchet. A co mohu doporučit a chci vám dát jako první TIP, je přidávat do těsta kysanou smetanu nebo bílý jogurt. Je to pak mnohem vláčenější a prostě chutnější:) Já dala tentokrá bílý jogurt Billa z řady Naše Bio, protože jsem kysanou smetanu doma neměla, ale tak ono je to docela podobné. Stačí to menší balení.
Pekla jsem pro čtyři lidi a použila dýni o velikosti cca do dvou dlaní. Pokud jste ji zatím do vaření nezařadili, tak se fakt nebojte s tím začít. Za prvé, dýně je cenově ultra levná, ja za tuhle dala v Bille 18 Kč a za druhé, je super, že z ní můžete právě jak upéct něco sladkého, tak i udělat hlavní jídlo, no problemo.
Ale zpět k receptu, začínám vždy tím, že si připravím dýňové pyré. Jednoduše dýni upeču v troubě a poté rozmixuju. Dýni můžete upéct několika způsoby. Můžete ji dát do trouby se slupkou, kdy dýni otočíte slupkou nahoru, tím pádem zůstane hezky měkká a nevytvoří se na ní krustička, což nechceme. Já to dělám ale občas i tak, že slupku před pečením odstraním, ale peču pak vše zabalené v alobalu právě proto, aby se mi dýně příliš neopekla a v pyré pak nebyly nějaké tužší kousky. Peču cca 40 minut na 160 stupňů.
Zajímavost: dýně Hokaido je doslova vitamínová bomba. Obsahuje minerální látky jako jsou vápník, hořčík, draslík a vitaminy A, B, C. Má vysoký obsah vlákniny a je dobrá při žaludečních či dokonce srdečních problémech.
Zatím, co se peče dýně, si připravím těsto. Dám hladkou mouku, vanilkový a klasický cukr, kypřící prášek, nastrouhám trochu skořice a přidám rozdrcený hřebíček.
Poté přidám vajíčko, olej a mléko – plnotučné:))
Pak se vrátím k upečené dýni, která je tak měkká z trouby, že stačí pár otoček mixéru a máte dokonalé pyré.
Dýňové pyré přidám do těsta, které díky němu pak chytne nejen lepší chuť a vláčnější konzistenci, ale i krásnou barvu:)
TIP: na závěr přidejte jeden až dva bílky. Díky nim budou mufínky o to více vláčné a nadýchané.
Do formiček vždy dávám množství cca do jejich 3/4 a šup s tím do trouby… Kdy jsou muffins hotové poznáte jednoduše tak, že do nich píchnete špejlu, která když ji vytáhnete, nesmí být od těsta, pokud není, je hotovo.
A tady jsou krasavci, to je nádherná barva, že?:) Já jsem se docela bála, že to nikdo nebude doma jíst, když je v tom ta zlověstná dýně:-D (cokoliv co zní alespoň trošku zdravě, je pro některé skoro jedovaté, znáte to určitě), ale světe div se, jen se po nich zaprášilo:))
Samozřejmě si je můžete doladit dle libosti. Já třeba do košíčku před tím, než je šoupnu do trouby, dám kostku čokolády, někdy tam zastrčím pár kousků jablek nebo hrušek.. Výborné to i to:))
A ještě malé info, kdo chodíte do Billy, tak mají teď na stránkách soutěž o plyšáky, která trvá až do prosince. Plus samozřejmě je možné je získat skrze nálepky za nákup:) Já mám spadno na Tůču:-D Protože Tůčo říkáme jednomu z čoků, tak toho musím mít:)) Další články ve spolupráci s Billou najdete pod štítkem Billa recepty a tipy.
Pokud chcete další recepty na vaření či pečení a další tipy na dobroty z Billy, mrkněte ZDE. A já už jdu připravit něco dobrého zase na příště:)