Hezký den přeji:) Ne ne, nebojte se, jak už vidíte dle fotek, nebude to další recept na vánoční cukroví. Myslím, že takových tipů už máte dost a tak jsem si pro vás připravila něco naprosto jiného.
Chci se s vámi podělit o dva recepty na trochu jinou přílohu, vhodnou nejen k masu. Obě přílohy působí slavnostně a přitom jsou cenově i na přípravu nenáročné. I přes to s nimi nejednoho strávníka a to nejen přes svátky, ohromíte. Tak pojďme na to!:)
Na kombinaci mrkve a granátové jablka jsem kdysi narazila na netu a hodně mě to zaujalo. Říkala jsem si, tyjo, jak tohle asi může chutnat. A tak jsem si vyzkoušela pár variant a hlavně po několika pokusech zjistila, čím nejlépe je dobré pečenou mrkev ochutit. Moje malé tajemství, se dnes dozvíte:)
Co budete potřebovat?
svazek mrkve
olivový olej (3 lžíce)
Billa premium dýňový olej (3 lžíce)
granátové jablko (nyní v Bille v akci za 29 Kč)
koriandr, bazalka – kupovala jsem ještě čerstvé v Bille
2 stroužky česneku (dle chuti)
sůl, pepř
Anglická slanina značky Vocílka je nejlepší volba, pokud jí chcete jídlo ovonět, ale netoužíte po extra mastnotě. I když to zní divně, tato je prostě taková lehoučká a ne až tak tučná. Doporučuji ji do začátku dát jen pár kousků a teprve až ve druhé fázi zapékání, přihodit zbytek. Výsledkem bude hezky do růžova vypečená anglická a ne černé spálené drobky.
I když to vypadá, že granátové jablko s bylinkami slouží jen jako ozdoba, opak je pravdou. Teda ano i na pohled tato směs vypadá krásně, ale jde nám hlavně o chuť, která je v případě této kombinace neskutečná, No a když pak do toho ještě přidáte pečenou mrkev, hmmm, už bych zase jedla:-D Ale zpět k přípravě.
Dýňový olej Billa premium byl pro mě před lety velkým objevem v kuchyni. Vlastně jsem asi ani netušila, že existuje a o to více mě překvapilo, jak moc je chutný. Je výborný jak do salátů, tak ale i na jídlo, které se tepelně upravuje. Má takovou oříškovou, lehce kouřovou chuť, což na sladké, ale chuťově ne příliš výrazné mrkvičce, krásně vynikne:) Tohle je tedy můj tip a tajemství, které se mi opravdu osvědčilo, mňam!
Stejně jako u javorového sirupu, který kupuji jen v Bille, tak i u tohoto platí, že chuťově nejvíce vymazlený právě konkrétně tento a pouze u něj zaručuji, že z jeho chuti budete nadšení. Píšu to proto, že jsem od pár z vás dostala info, že jste ho koupili jinde a dobrý nebyl, tak pozor na to.
Všechny ingredience do mrkve pěkně ručně zapracujte, ať je obalena/ochucena po celé délce:)
- 30 minut peču funkcí ohřevu nahoře i dole, během této doby mrkev změkne
- dalších 20 minut zapékám klasicky režimem horní zapékání
No není to nádherná příloha?:) Já osobně si tuto dobrotu velice ráda dám i jako hlavní jídlo. Samozřejmě to na moc dlouho nezasytí, ale jak už jsem psala, nebudeme si nic nalhávat, přes svátky se prostě stane, že se některé dny trochu více přecpeme a pak něco takového přijde vhod. Tak vyzkoušejte!:)
Dobrou chuť!:)
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)