Tak jo, tolik jste mě na instagramu spamovaly (to se tak říká, pro ty, co nemají smysl pro humor), že místo abych něco dělala, sedím u pc a jdu vám to sem hodit, jsem hodňoučká, že!:)) Nedalo se jinak, když mi píše xy ženských, že mají naložené maso, kdy už ten recept bude na blogu:)) Srandovní, ale mám z vás radost, tak to má být, pěkně papejte, ať nejste nervní, psycho lidí je na netu až až:-D
Tuhle dobrůtku vymyslela mamka a hned jak jsem to u ní poprvé jedla, dovalila jsem dom a musela to zkusit taky. Ručím vám za to, že tohle vám všem bude stoprocentně chutnat!
Recept je velmi rychlý a nenáročný. Já i mamka si často vymýšlíme recepty, ale protože ani jedna nemáme času na rozdávání, vždy jsou to na přípravu velmi rychlé, ale přitom moooc chutné věci. Myslím, že tohle se jí mega povedlo a vás to také hodně zaujalo, takže, jdeme na to!
Budete potřebovat:
cuketu vepřové či kuřecí maso sůl, pepř, majoránku, koření na maso dle chuti česnek, cibule dvě vajíčka cca 3 polévkové lžíce hladké mouky 2 lžičky kypřícího prášku
Co se týká množství ingrediencí, těžko psát, kolik čeho máte dát. Já chápu, že každý vaří jinak a zejména začátečníci ty přesné údaje potřebují, já si ale vaření užívám a všechno dávám podle chuti. Takže, máte rádi česnek? Dejte tam celou paličku. Nemáte rádi česnek? Dejte tam jeden stroužek. Jste dva? Použijte jednu cuketu, je vás šest? Nastrouhejte dvě cukety. Rozumíme si, ano?:) Tak popojedem…
Na hrubo nastrouhanou cuketu si pořádně vymačkejte. Když jsem to vymačkala méně, bylo jídlo více takové jemné, až kašovité, pro děcka třeba super. Pokud ale chcete trošku cítit strukturu té cukety, tak ji opravdu vymačkejte, ne nějak brutálně, maličko šťávy ať tam je, ale mačkejte:-)
Nastrouhanou cuketu máte, nyní si připravte maso. Já vářím nejčastěji z vepřového, ale určitě můžete použít i kuřecí, jak říkám, recept si přizpůsobte vašim chutím:) Krkovičku nebo jakékoliv jiné maso si nakrájejte na drobnější kousky. Pokud necháte větši, hůře se to jídlo pak porcuje. Takže menší kousky, ideální naložené přes noc, pěkně osmažte na oleji.
Cuketu je potřeba ochutit a přijde mi, že to koření je hodně podobné jako na bramboráky. Takže, spousta kmínu, majoránky, ideální i čerstvá petrželka nebo koriandr. Červená nebo bílá cubile, česnek… Fakt jak píšu, pokud milujete já nevím tymián, dejte ho tam, no problemo. Budete to jíst vy, ne já, takže si to přizpůsobte.
Já si také přizpůsobuji a jako milovnice sýru, jsem si tam minule přidala i eidam a super! Co zkazíte eidamem? Nic, hezky česky, že jo!:-D Určitě vyzkouším příště s mozzarellou nebo chedarem, sýr zkrátka nikdy nic nezkazí, naopak:)
Nezapomeňte na hladkou mouku, díky které to drží u sebe a na ten kypřící prášek, díky kterému je to pak hezky nadýchané.
Masíčko z pánve přesuňte do zapékací misky a hezky rozprostřete.
Maso přikryjte ochucenou, nastrouhanou cuketou a voila, můžete hodit do trouby. Jak jistě víte, cuketě stačí málo, maso pod ní je hotové, takže si dejte zapékací režim a hlídejte to. Odhadem tomu stačí tak 20 minut, záleží na typu trouby. Jakmile uvidíte, že to po okrajích začne bublat, tak pak už stačí jen maličko zapéct a je hotovo.
Tradáááá! Rozhodně to zapečte pořádně, ta křupavá krusta je na tom boží:)
A zapečenej okraj? Ježiši!!! To bych se užrala, to je úplně nejlepší:-D
Tak teď už konečně víte, jak na to a můžete jít vařit!:) Dobrou chuť:)