Hezký den přeji! Pojďte si na chvíli odpočinout od práce, starostí a uvařte si se mnou výborný oběd nebo večeři:) Dnešní receptový článek bude jednoduchý, rychlý a půjde i o docela levné jídlo. Nepotřebujete toho mnoho, ale výsledek? Neskutečná dobrota, kterou si zamiluje doma naprosto každý, to mi věřte:)
Opět jsem pro vás suroviny rovnou nafotila. Baví mě, když je všechno krásně čerstvé a barevné:) Takže, co budete potřebovat…
Žampiony. Ty mají v Bille neustále krásně čerstvé (ty z fotky byly už týden v lednici:-D), mám nejradši ty maličké Clever, které se skvěle hodí právě na tento recept. Ale vidíte, že kupuju i ty české značky Česká Farma. Na porci pro dva vám stačí jedna vanička, pokud je vás více, kupte raději dvě. Víme, že žampiony se po tepelné úpravě docela smrsknou, tak ať vám není líto, že toho máte málo:)
Čerstvý, řapíkatý celer se hodí do každého jídla. Dodá chuť a je velmi prospěšný pro naše zdraví. Dále se neobejdete bez několika paliček čerstvého česneku. Já dávám dvě, odvážlivci mohou přidat i více. Cibulku jsem použila tuhle červenou od značky Billa BonVia (prověřená zelenina i ovoce – dozrálé na sluníčku), přijde mi, že do jídel se sladkou chutí se ta červená více hodí.
Další nezbytné ingredience jsou olivový olej a sirup z agáve. Já jsem vždy používala Billa javorový sirup. Při posledním nákupu jsem ho ale nemohla najít, zřejmě změnili obal, budu to muset ještě prozkoumat.. A tak jsem sáhla po agávovém sirupu a neudělala jsem vůbec špatně.
Sirup z agáve je přírodní sladidlo, které je zdravější variantou klasického bílého cukru. Samozřejmě, ani s přírodním sladidlem to není třeba přehánět. Já mám ale tohle balení na vaření vždy na docela dlouho.
Pojďme na to. Než se pustíme do vaření, oloupeme si česnek a nakrájíme cibulku a celer.
Oloupané žampiony hoďte na pánev a přidejte cibulku. S olivovým olejem nešetřete. Žampiony pustí šťávu a začnou se dusit. Mezi tím, co se žampiony dusí ve šťávě, si namačkejte česnek.
Ve chvíli, kdy vidíte, že jsou žampiony už dostatečně měkké, přidejte agávový sirup, česnek a nechte dál dusit. Ze začátku se vám může zdát, že žampiony spíše plavou ve vodě, ale nebojte se, za deset minutek se vám hlavičky krásně opečou, jak můžete vidět na druhé fotce. Jakmile už budete mít krásně hustou omáčku, přidejte celer a znovu trošku čerstvé cibulky.
Přidávám i trochu sójové omáčky, zhruba tak dvě lžíce. Samozřejmě sůl, pepř, to asi ani nemusím zmiňovat:)
Ve chvíli, kdy vám omáčka kolem žampionů krásně zhoustne, máte hotovo! Když jsem tohle jídlo dělala prvně, hned jsem dostala zpětnou vazbu, že bych to mohla dělat častěji:)) Můžete to mít jako hlavní jídlo, přílohu. Nic nezkazíte čerstvým pečivem nebo třeba i rýží, mňam!
Pro fajnšmejkry: na talíři zakápněte citrónem nebo šťávou z pomeranče. Na fotce vidíte slavný červený pomeranč z Billy, který vám poslední dobou tak ráda doporučuji. Má neskutečně jemnou konzistenci a výbornou chuť.
Tak dobrou chuť a pokud jsem se vám dneska netrefila do noty, další články a recepty ve spolupráci s Billou, najdete zde .
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)